Tips : Menjadi Pelajar CemerlangFirst thing, mesti ada NIAT yang utama sekali dalam hidup korang. 

Untuk apa korang belajar, korang mesti ada AZAM untuk itu.

Dengan AZAM+NIAT kerana Allah, belajar kerana ingin mengembangkan agama ALLAH. InsyaAllah dengan izin-NYA korang akan berjaya. Ingatlah, bahawa kejayaan manusia hanya terletak pada AGAMA, sejauh mana kita mengikut perintah AGAMA selama itulah kita BERJAYA! disisi ALLAH S.W.T. .

(1)Then, korang boleh membuat perancangan HOPE korang tak gagal untuk ini. 
Pandai - pandailah korang rancang. Untuk itu, (2)korang boleh buat satu jadual. Setkan jadual tu, mengikut masa/waktu SOLAT. Secara Automatik, bila korang dengar azan. Korang dah tahu apa yang perlu buat. Ikut koranglah nak merancang macam mana. (3)Yang penting ialah berDOA dan berusaha. Sebelum korang buka buku, baca dulu DOA. [Masa Mustajab BerDoa: Klik Sini]
Belajar masa zaman sekolah adalah yang paling mudah. Kalau nak senang korang boleh (4)minta nombor Hp setiap guru yang mengajar kelas korang. Kemudian, bila di rumah. Korang boleh (5)ULANGKAJI matapelajaran di sekolah. Paling malas pun (6)pastikan semua kerja sekolah sudah diselesaikan dengan baikIkut sukalah! Jangan pening-pening. Ikut masa terluang. (7)Kurangkan aktiviti yang melalaikan (kalau tak ada lebih bagus), banyakkan berkhimat (pada ibu bapa, dll). InsyaAllah semua masa seharian korang akan diberkati ALLAH. 


ULANGKAJI, sampai korang benar-benar faham.


Akhir kata, semoga korang dapat membaiki diri dari semasa ke semasa. (8)Jaga ADAB (iaitu Sunnah  Nabi SAW, cth:ADAB masjid, Adab belajar dll) yakinlah bahawa dalam sunnah membawa kepada kejayaan, selain daripada itu gagal.
Jadikan BELAJAR sebagai Hobi. GAGAL sekali, bukan bererti GAGAL selama-lamanya.  

AMARAN !!! JANGAN GUNAKAN MASA DIANTARA MAHGRIB DAN ISYAK UNTUK MENGULANGKAJI PELAJARAN/BELAJAR. SEBAIK-BAIKNYA GUNAKAN MASA YANG SINGKAT ITU UNTUK BERKHIMAT KEPADA IBU BAPA, ADIK BERADIK, BERIBADAT DAN SEBAGAINYA. KURANG DIBERKATI, KERANA PADA MASA ITU. MASA YANG MUSTAJAB UNTUK BERDOA DIMANA PINTU LANGIT TERBUKA. INSYALLAH !                 


HARGAILAH MASA 
WALAUPUN SATU MINIT !

0 Goodman:

Post a Comment

 
Allah Maha Berkuasa