Bahana Upload Gamba di dalam Facebook

Bahana Upload Gamba di dalam Facebook !
sedang2 aku blogwalking dan lihat update daripada blog2 lain.
Aku malaslah nak tulis panjang2 entri ni.
Jadi, aku ringkaskan sahaja. Aku berharap entri ini dapat disebarkan. 

Lihat selanjutnya --> [Klik sini]

Korang klik je, link kat atas tue.
Sebab aku malas sangat nak tulis panjang lebar.
Harap2 korang faham.
Read more »

Tips : Ubah Nama Dalam Facebook Tanpa Had


 Tip ni cuma untuk orang yang nama dalam facebook dia dah sampai limit.
Korang boleh ubah apa-apa je nama yang korang nak.
Sampai korang sign Out.
*kalau dah sign Out macam mana nak tukar kan ??
Korang ikut je step2 nie, InsyaAllah selamat..
Cara - cara nak ubah nama jika dah sampai limit.Caranya, amatlah mudah.
Mula2 sekali, korang kena Sign in. *mestilah ..
Pergi ke Account settings,
  
Update nama korang. *Letak je nama apa - apa yang ada dalam list tu.

Lepas tu, tukar password baru. *ubah password, jangan banyak tanya kenapa kena tukar.



Security settings, klik " Deactive account " ..



Klik,
my account was hacked.


Klik, " continue " 



Klik, "continue " sampai korang jumpa benda nie.
klik,
"change" kalau korang nak ubah nama.
then, letaklah apa2 nama yang korang suka.


Kemudian, dah siap.
Boleh, gunakan Facebook macam biasa.

Selamat Mencuba !
Kalau tak tahu boleh bertanya ..

Read more »

Hargailah mata kita


Ketahuilah bahawa sepasang mata dijadikan oleh Allah SWT untuk kita mempunyai banyak faedah sama ada di dunia mahupun di akhirat.
Apakah Faedahnya?
Antara faedah yang dinisbahkan kepada akhirat ialah memandang ke langit, matahari, bulan, bintang dan lain-lain agar anda dapat menjadikannya sebagai dalil dan bukti adanya Allah SWT, keesaanNya dan kekuasaanNya.
Antara faedahnya lagi ialah melihat Al-Quran, melihat jalan ke masjid dan ke tempat menuntut ilmu.
Sementara faedah yang dinisbahkan kepada dunia ialah melihat hasil usaha dan terlepas daripada sesuatu yang menyakitkan seperti jatuh dan berlaga
Bagaimana Menghargai Mata?
--> Lihat selanjutnya [klik sini] <--


Read more »

Selamat Menyambut HARI RAYA AIDILFITRI


SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILFITRI


Rasa mcam sekejap je dah penghujung bulan Ramadhan.. sedar xsedar dah raya..

Ok. kalo nk raye tue biarlah btull2 sikit.. dan ingat sayangilah nyawa anda..
Raya nie kite sume kena happy2 je.. so,Bergembiralah korang...


Sebelum tuh biar aku bagi ucapan sepatah dua kate..

kepada penjual Mercun tuh.. janganlah bagi budak2 beli Mercun..
                                                   
                          kepada abang2 pula.. janganlah sesekali membenarkn budak bwah umur main Mercun
xtau lah pulak kalo korang pon join sekaki.. hehe

Dan kepada semua jemput2 lah datang kerumah ye.. kalo boleh bwak sekali duit raye untok aku..


SELAMAT TINGGAL RAMADHAN AL-MUBARAK..  
sekejapnye berpuase..


akhir kate.. penat aku berucap nie..
aku nak DuET RAYE BOLEH TAK?..


SELAMAT HARI RAYA 
MAAF ZAHIR DAN BATIN

SEMOGA BERGEMBIRA
dan Selamat sampai ke destinasi..
-->Jangan lupe dengan adab2 ye.. [link]  dan juge [disini]

Read more »

Masjid Tertua Di Jepun

Keutuhan Masjid Kobe Di Jepun



Masjid Kobe, Jepun yang masih utuh walaupun kawasan sekelilingnya musnah dibom pada Perang Dunia ke-2 tahun 1945.

Masjid Kobe masih bertahan setelah berlaku gempa bumi pada 17 Jan 1995..
Gempa bumi ini antara yang terdasyat di Jepun & menyebabkan sekurang - kurangnya 6000 kematian.
Sumber : [Link klik sini]

Read more »

Cara Mudah mengAwal NyAmuk


 Pernahkah anda digigit nyamuk??  

Kalau digigit nyamuk bukan sahaja gatal malah boleh membawa penyakit denggi yang membawa maut. Kata orang mencegah lebih baik dari merawat, begitu juga dengan nyamuk ni. Sebelum mereka membiak, hapuskan dahulu tempat pembiakan nyamuk.
Kalau rumah kita ada nyamuk, pelbagai cara nak membunuh atau menghalau atau menghalang nyamuk dari mengigit kita. Biasanya orang menggunakan spray nyamuk yang bukan sahaja membunuh nyamuk tapi silap-silap kita yang terkena kesan jangka panjang angkara bahan kimia ni.
Kalau nak menghalau biasanya orang menggunakan lingkaran ubat nyamuk yang baunya macam hampeh tu atau menggunakan cara moden yang menggunakan air atau kepingan yang menggunakan elektrik. Kalau nak menghalang nyamuk gunakan cara lama biasanya orang pasang kelambu.

Selain itu, terdapat juga cara2 untuk mengurangkan nyamok nie. Seperti
a)membuang air yang bertakung
b)membuang jentik2(lava nyamok)
c)menggunakan ubat jentik2
d)yang paling kita gunakan ialah dengan hempuk dye menggunakan tangan... hehe2
e)dan yang lain2 larh...ikut kreativiti kita.

    Tetapi yang inie len sikit. Kita buat perangkap pembiakan nyamok. Kita guna bahan yang murah dan mesra alam. Benda ni kita boleh buat sendiri dengan bahan-bahan y
ang murah.
Bahan-bahan dan tool yang diperlukan.
1. Botol air minuman 1.5 liter
2. Gunting
3. 200 ml air
4. 50 gram gula merah
5. 1 gram ragi
6. Kertas atau kain hitam
Cara pembuatannya:








1. Potong botol di bahagian tengah, simpan di mulut botol dan bahagian bawah botol.
2. Campur gula merah dengan air panas. Biarkan sehingga sejuk dan kemudian tuangkan di separuh bagian potongan bawah botol.
~pastikan ia btol2 sejuk dahulu…
3. Tambahkan ragi. Tidak perlu dikacau. Ini akan menghasilkan karbon dioksida.
~ingat ragi didalam botol tersebut tidak perlu dikacau!!
4. Pasang/masukkan potongan botol bahagian atas dengan posisi terbalik seperti corong.

5. Bungkus botol dengan sesuatu yang hitam, kecuali di bahagian atas, dan diletakkan di beberapa
sudut rumah Anda.
6. Dalam dua minggu, anda akan melihat banyak nyamuk yang terperangkap dan mati di dalam botol.
 


~SeLaMat MenCuba....


SeNang je..kan....??
!!!!!!!!!!hehe2 yang sbenanya aq pernah jugak buat benda nie....
skali je larh.... tpi xjdi... mybe sbb aq salu sgt usik botol tue da telah menyebabkan ragi tersebut terlarut dalam air……

~.: P/s : *untuk pastikan ragi tersebut tidak larut/terkacau didalam air gula merah tersebut… sila
pastikan anda telah memilih tempat yang sesuai untuk menempatkan botol tersebut.... setelah itu baru larh anda meletakkan ragi kedalam botol tersebut dan jangan cuba2 untuk menjenguk/mengerakkan botol tersebut setelah meletakkan ragi.





Read more »

Cara2 mudah untuk mengubati demam/sakit kepala.

  Demam pada kebiasaannya akan dikaitkan dengan angin dalam badan kerana tidak makan... so... kat sini ada tip2nya....


   Jika demam/pening kepala apakah yang selalu anda buat..??  Selalunya kita akan mencari panadol.. yang sudah tentunya bahan kimia.. Betul tak?? Ok. Bahan kimia adalah racun yang sebenarnyer.. tetapi masyarakat hari inie telah menganggap ia sebagai suatu penawar kepada penyakit... Memang btoll... tetapi ia masih lgi bahan kimia yg merbahaye jika mengambil secara tidak terkawal.. dan boleh mendatangkan pelbagai penyakit lain yang turut mengundang.. Oleh itu, hari inie saya ingin berkongsi sikit tip bagaimana untuk mengatasi demam selain mengambil racun2 / dadah tersebut.. ~he3...

Antara penyebab kepada  pening2 kepala/demam ialah .:
1)Kurang makan
2)Mempunyai masalah
3)dan macam2 lagi ragam....


so,.. antara tip yg boleh digunakan untuk mengatasinya ialah dengan..:

1- Pada kebiasaannya orang yang demam akan hilang selera makan..
btoll tak??
 à Jadi cara untuk menaikkan selera makan ialah dengan mengambil MSG..
iaitu dengan memakan makanan yang mengandungi MSG seperti Maggi, Tomyam, Sup dan lain2… dan jgnlah lupa untuk mencampurkan nasi kedalam makanan tersebut..
*pengambilan makanan macam nie adalah tidak digalakkan..
tpi dah fakta yang mengatakan bahawa MSG dapat meningkatkan selera makan..

                                   
Tapi....

2- Kalau mempunyai selera makan… Jadi tak perlulah membuat “cara 1”..
à  Terus je makan nasi berserta lauk… Makan dengan banyak…

3- Lepas tue… kalau korang tak nk makan....
à
Terus je minum air suam.. dengan banyak..
 
4- Buat bende nie dalam satu hari.. kalau demam/pening/sakit kepala korang tak baik2 jugak... jumpalah doktor ye.
. itupon nak aku ajar jugak..????
~he3...

dan banyak2lah berehat... atau kalau korang xkisah... pergilah beriadah.. supaya dapat mengeluarkan peluh..
~Aku dah buat experiment dah pasal semua nie.. so, korang tak payahlah risau..
 sebab aku memang… malas nak makan ubat..
~Paling lambat pun dalam tiga hari.. baru demam dan sakit2 kepala tue hilang...


P/s.:
àkalau demam korang tak sihat2 jugak... pergilah jumpa doktor...
    
à Kalau nak yang lagi berkesan... selepas setengah jam dan keatas korang  makan terus je minum air... *selalunya minum air suamlah..
 
à Kalau pening pun korang.. boleh jugak cuba cara nie...
à Minum air dengan secukup-cukupnya..

à Kalau ada apa2 kemuskilan sila..lah komennye...

***harap2 berilah pendapat korang...* komen2 jangan tak komen..!!!
Read more »

Tips : Melajukan Broadband

Kenapa ? Mengeluh kerana Broadband slower than before or just the same ? Aku punya broadband sentiasa  laju selaju waktu dengannya. Tetapi sejak akhir-akhir ni. Aku mendapati, Broadband aku semakin hilang tenaga keupayaannya. Bermacam-macam cara aku buat. Yelah, bak kata pepatah Digi " I'm always, follow you "  tapi entah mana dia pergi. Jadi, korang nak tahu tak macam mana aku lajukan ?

MElajukan Broadband.. Senang saja. 
Nak tahu mcm mane cara nak bikin DNS SETTING tu? Meh ikut cara nie.Mula mula pergi ke broadband atau dikenali sebagai MOBILE PATNER. DISCONNECT kan dulu pelayan anda.. Buka TOOLS, OPTION , PROFIL MANAGEMENT, Lepas tu clik pada EDIT . Selepas anda clik pada EDIT , cliik pulak pada ADVANCED.. Selepas anda clik dia kan kuar pada paparan yg baru, Dan kemudianya cari DNS SETTINGS .. Kemudian pilih STATIC dan masukkan number number yg dibawah :

PRIMARY DNS          =   8.8.8.8
SECONDARY DNS   =   8.8.4.4


JANGAN COPY PASTE SAHAJA NOMBOR TU..
Konfem tak jadi nanti...tulislah sendiri ye..


Kemudian clik OK ,  SAVE SET AS DEFAULT   dan clik OK sekali lagi.. 


siap .. Senangkan..  Sekarang boleh la anda  ONLINE 

Semoga Berjaya !! Doa banyak-banyak..
Read more »

Kenapa Facebook/Twitter/Skype/VideoGame kadang-kadang boring ?

   Kenapa Facebook/Twitter/Skype/VideoGame kadang-kadang boring ? Aku pun tak tahulah. Rasanya, semua benda aku dah buat. Online facebook, bukak twitter, skype, main video game sampai mata berdarah+jari luka-luka, tengok youtube tapi semuanya macam masih tak lengkap. Sebab semuanya aku rasa tersangatlah bosan.


Bila online facebook just untuk tengok2 je.. pastu logout balik semuanya aku buat berulang kali. Tapi itulah, bila online jadi blurr je..



Twitter lagilah, apa2 pun tak ada. Kosong je..



Sky pee ? haha apa function benda ni pun aku tak tahu. Sign in, change profile picture and logout itu jelah yang aku buat.

Video game, dulu aku memang suka main game. Tapi, sekarang langsung dah tak ada mood. *lagi2 kalau teringat SPM 2012.

Youtube, haprak pun tak ada. Loading+buffering = Zzz.

Jadi, sekarang ni aku tengah fikir. Kenapa tiba-tiba aku tak ada mood untuk semua tu. Kalau nak tidur pun memang tak lena. Nak lelap mata seminit pun masih tak boleh.
 Apatah lagi kalau nak rasa mengantuk memang langsung tak ada.
 Adesh, parut aku berbunyi pulak Ooh, rupanya aku ni tengah lapar. Patutlah, serba tak kena je.. Lapar rupanya perut aku ni.. Nak buat apa pun tak boleh kalau lapar. 
 Oklah, makan dulu jom ! 
Ingat pesanan aku sebelum buat apa2 mesti makan dulu..
Barulah ENJOY ! Jom makan..
Read more »

Kiseki by Green, mp3 play, download, and lyrics.





Mp3 Player [Click here]. Its better if you download.
Legal Download always free [click here]
and for lyrics [Click here]

I love this song ! Currently, this song have suck on my head for a week.
Read more »

Sejuknya Malam nie (Part One)

Kalau tengok jam masa sekarang ni.. memang dah nak subuh+sejuk = Langsung tak dapat tidur. Daripada tadi aku cuma buat benda yang sama je.. Sign in Facebook, tengok notification. Then, Logout.



Huh ! ... Malam ni betul - betul sejuk, walhal dah dekat dua jam hujan berhenti. Nak lelap mata pun tak boleh.
Tutup je mata+sejuk membuatkan aku teringat zaman aku dulu-dulu. Zaman masa aku budak-budak.
Masa tu aku Tadika. Aduh, maaf aku dah lupa sebenarnya macam mana nak tulis ni..
Tadi memang ada je Idea tu.  tapi tiba-tiba je rasa sejuk tu dah hilang dan rasa mengatuk pula..  
--> Nanti aku sambung kalau aku ingat <--
Kalau aku ingat nanti aku buat part two pula..
Read more »

To all my blog follower




To all my blog follower.

Currently I have changed my blog to another link.
To stay updated with this blog's posts on your Blogger Dashboard.

Please go to your dashboard. From your dashboard by using " ctrl+f " 
search keyword " add ". Click add button.  Then, do these instruction as follow :
  
     Step 1: Add Blogs to Follow
-->  copy these link " anifdotx.blogspot.com " and paste it to URL. 
  Next,


Step 2: Following Options 
--> Follow publicly as " user name "

Then, click " follow " button. Refresh your browser.
 That's all. Thank for support.

Read more »

Lawak : Muka

                                    Entri untuk kali ini aku tak tahu nak tulis apa yang sebenarnya.
Cuma gambar-gambar je..  

    

Padan Muka kau !


Muka semasa muda, dan masa tua.



" Hey Parker. Yes sir ? Make that face you always do. " lolz faker.


Kalau mulut tu dah kecik. Tak payahlah nak ambik yang besar2.

Muka mintak penampar ke ni ?


" Come on !! The susprise is killin' me, Which one's ours ? "

Tu ha.. anak kau yang tutup muka dengan kotak tu.
Read more »

Beberapa Ciri Kenderaan Idamanku



Beberapa ciri - ciri yang utama.  Antaranya ialah :



1) Reka Bentuk yang menarik. Jimat bahan api.




2) Keselesaan ketika memandu.



3) Mestilah bersesuai dengan kawasan dan keadaan.



4) Laju supaya tidak sangkut di tengah jalan.


Yang paling penting,
5) Mempunyai Ciri keselamatan yang lengkap dan tidak mudah excident.


6) Tahan lasak, tidak mudah rosak jika kemalangan.
Kalau rosak jugak..



Alamatnya buang sajalah. Masuk dalam tong sampah.. 
7) Kereta yang senang untuk dibuang.

p/s : Apa - apa pun. Kemampuan juga penting.

Read more »

Kerja Stress dan TENsion

Tension, stress dan kerja itu macam adik beradik. Apa yang kamu tahu tentang pekerjaan ? Secara jujurnya, aku sendiri pun tidak mengetahuinya. Aku masih pelajar sekolah dan langsung tidak pernah memasuki Alam Pekerjaan.
Tetapi, yang aku sendiri tahu sejak azali lagi. Kalau orang bekerja, balik rumah mesti stress. Kenapa ? Penat sangatkah kerja - kerja itu ? Bagi aku, Alam Persekolahan lah yang paling best. Boleh duduk rumah dan rehat - rehat di sekolah. Jadi, hargailah masa persekolah anda.



 
Lagi tekanan kalau kerja tak dapat disiapkan dalam tempoh yang sepatutnya. Terutamanya kalau kerja dikilang - kilang.

Tengok sahaja pada rajah diatas ini.  Cuti dan masa FREE cuma hari Sabtu dan Ahad(hari minggu) itu pun belum tentu dapat berehat dengan tenang. Susah sangat ke bekerja ?

Carilah kerja yang sesuai dan mudah.
Itulah orang Malaysia, tak nak kerja yang menyusahkan tetapi tak nak berusaha. Memang susahlah.



GUNAKAN JADUAL DIATAS INI UNTUK
buat kerja dengan baik dan berhati - hati. 
Cuba salahkan orang lain, jika membuat salah. Itu perkara yang tidak baik dan wajar dielakkan.

Jika Tekanan perkara yang patut anda lakukan. Gunakan sepenuh tenaga untuk melepaskannya,


Pecahkan barang sendiri kalau boleh.
 Jangan sesekali melepaskan stress pada orang lain dan barang - barang.



Dan cara yang paling akhir sekali selepas berusaha ialah BERDOA.
 Berdoalah sebanyak yang mungkin.



                                                                 
                     GOOD LUCK ! on your work.
                                                DO with careful and END with successful !
Read more »

 
Allah Maha Berkuasa